Прослављајући деценију постојања и рада четири Завода за културу војдођанских Словака, Хравата, Русина и Румуна, као и Завод за културу војвођанских Мађара који постоји 12 година отворена је мултимедијална и мултикултуралнаизложба „Сликом за-једно“ у Новом Саду, у просторијама познатог „Еђшег замка“.

Кустос изложбне Нела Тонковић за ову изложбу каже како су се Заводи представили са савременом уметношћу што је  искорак из досадашње праксе.

На изложби участвују шест уметника различиток узраста и каријере (од тих што само почињу свој уметнички пут, до оних, већ афирмисаних) који су се претставили различитим радовима насталим  у комбинираној техници, фотографије, литографије, лутке које се користе у стоп-мотион анимацији, скулптури – што према речима кустосице Тонковић показује на слободу изражавња и посебности идеје.

Дарјан Харди из Руског Крстура представља Завод за културу војвођанских Русина, а основне студије је завршио 2017. године на Академији ликовних уметности и дизајна у Братислави (Словачка), где је студирао илустрацију у атељеу професора Душана Калаја.

(Фотографија: Фејсбук профил Дарјана Хардија)

Од 2018. године је на мастер студијама на Академији ликовних уметности, архитектуре и дизајна у Прагу (Чешка), где изучава илустрацију у атељеу професора Јураја Хорвата.

На изложби „Сликом за-једно“ представља се радовим под називом „Форма“, а можете подгледати и радове: Давија Нагy Абонyија, Алене Клатикове, Лее Видаковић и  Валентине Бростеан. Уз њих, на изложби учествује и ликовна уметница Маја Ракочевић Цвијанов.

Овом приликом вас позивамо да посетите изложбу „Сликом за-једно“ у просторијама „Еђшег замка“ до краја октобра, после чега се сели у Зрењанин (21. новембра 2018. године) и у Сенту (5. децембра 2018. године).

Ауторка фотографија: Вероника Вујачић

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone